понедељак, 28. април 2008.

Istanbulski univerzitet je jedan od najstarijih na svetu, i počeo je sa radom još 1453. godine. U 19. veku otvoren je i Tehnički Univerzitet, što je dokaz da su Osamnlije vodile računa i pratile naučna i tehnička dostignuća u svetu. Na ova dva univerziteta obrazovale su se turkse najeminentnije ličnosti i većina bivših i sadašnjih političara, kao i naučnika.
Sem ova dva univerziteta postoje i Britanske i Američke škole, u kojima se uči po zapadnom sistemu obrazovanja, na engleskom i ostalim jezicima.
Život mladih u Istanbulu ide iz krajnosti u krajnost. Dok na Etileru, devojka u Cavalli haljini ispija sa svojim drugom kafu, i uživa u pogledu na Bosfor, na drugom kraju grada mladić se usled nemaštine, oskudno odeven bori da bi preživeo i obezbedio svoju porodicu. U Istanbulu je nezaposlenost ogromna, oko 2 miliona ljudi i većina porodica se oslanja na mlađe članove koji odlaze na rad i donose svojoj porodici preko potreban novac za preživljavanje, jer je život u ovom gradu izuzetno skup.
Noćni život je bogat, a najpoznatiji noćni klub je Reina. Smešten je na obali pored mora, na mestu odakle se pruža prelep pogled na Bosfor i most. Jedina mana ovog kluba je to što je namenjen onima sa dubokim džepom, jer sam ulazak u njega košta 60 Euro. U njemu su gostovali najbolji DJ, a neki od redovni gosti su ima fudbaleri, vozači Formule 1 i mnogi političari sakriveni iza svog obezbeđenja. U gradu se nalaze i mnogi kafei, a pored citadele Galata se nalazi ulica uređena u francuskom stilu, sa kafićima koji dišu duhom Pariza. U ulici možete primetiti devojke obučene po poslednjoj francuskoj modi, koje ulaze u skupocene automobile

Нема коментара: